Ботокс

Ботокс

  Ботулиновият токсин (БТ) се синтезира и отделя от специфичен вид бактерии, наречени Clostridium Botulinum. Инжектирането му минимални дози в лицевата мускулатура предизвиква нейната релаксация и изглаждане на надлежащата кожа. Той е средство на първи избор при третиране на мимическите бръчки в областта на горната половина на лицето: челото /при учудване/, между веждите, т.нар. “гневна бръчка” /при сърдене/ и около очите - бръчки тип "пачи крак” /при широка усмивка/.
  Бръчките се формират от действието на лицевите мускули, които с единия край се залавят за кожата, а с другия за костите на черепните кости. Когато се свиват, мускулите я набръчкват.
  Бръчките са два вида - динамични и статични. Динамичните се образуват при определени мимики и се възстановяват след прекратяването им, докато статичните се виждат и в покой, те се дължат на промени в структурата на кожата. Ботулиновата терапия е най-ефективна при статичните бръчки. Действието на БТ се изразява в блокирането на предаването на нервния импулс от неврона към мускулното влакно, като по този начин мускулът остава в трайно състояние на релаксация, т. е. не се съкращава и не образува бръчки. В млада възраст кожата е еластична и гъвкава и бързо възстановява гладкия си вид. Към 25г. се забелязват първите линии и бразди, а след 30 и първите бръчки. Най-подходящи за терапия с БТ са пациентите на възраст 30+ години. При тях кожата е със запазена еластичност и не увисва след релаксацията на мускула. Създава се възможност за запазване на младежкия красив вид на лицето. Първите промени след терапията се отчитат на 72-я час. Максималният ефект е след 14 дни, а продължителността от 4 до 6 месеца. Следваща апликация се прави след 6 месеца и трайността на ефекта се удължава на до 8-12 месеца.

  Ботулинов токсин се прилага в медицината за лечение на детски парези, кривогледство, мигрена, а също така и при състояние на обилно изпотяване, което се нарича хиперхидроза. При нея апликациите се правят в проблемните области - подмишници, стъпалата на краката и дланите на ръцете. Лечението с ботулинов токсин в тези случаи дава ефект с трайност от 4 до 9 месеца, след което може да бъде повторено. Подобрението на качеството на живот на пациентите след терапията е забележително.

  Противопоказания:
  • Бременност и кърмене в момента на инжектиране на ботулиновия токсин
  • Неврологични заболявания: миастения гравис
  • Предстоящи операции и общи анестезии
  • Прием на антибиотици непосредствено преди и в момента на процедурата.

  Същност на процедурата:
  • Разтворът се инжектира в мускула. След процедурата в следващите 4 часа не е желателно да се навеждате надолу и назад и да лягате.
  • Не бива да масажирате инжектираната зона до следващия ден.
  • Можете да помогнете за добрия резултат като свивате и разпускате съответния мускул.
  • Да се избягват топли процедури, сауна, парна баня в следващите 3дни.
  • Да не се пие алкохол 24 часа след процедурата.

  Странични реакции:
  • Хематом около точката на инжектиране – отминава за 5 до 10 дни
  • Рядко се наблюдава засягане и отпускане на съседни мускулни групи (птоза на клепача), което е преходно
  • Главоболие