Химичен пилинг

Пилинг

  Химичният пилинг е дерматологична процедура, която се състои в нанасянето на химически вещества върху кожата, с цел разрушаване и излющване на най-външния й слой. Най-често се използват алфа-хидрокси плодови киселини /AHA/, които са от органичен произход. Приложени върху кожата, проникват на различно ниво в кожните слоеве и причиняват разхлабване на връзките между клетките. Това предизвиква излющване и отпадане на повърхностния кожен слой, без да се увреждат подлежащите структури . Друг ефект е навлизането в мастните жлези, освобождаването им от мастния секрет и свиването на разширените пори. След излющване с AHA приложението на други козметични продукти води до тяхното по-лесно проникване на по-голяма дълбочина.

  Цел на химичния пилинг е регенерация, ревитализация и реструктуриране; служи за активна профилактика и лечение на признаците на остаряване; за лечение на акне и мазна кожа; за избелване на пигментни петна, изглаждане на малки бръчки. Кожата става гладка, фина, отразява по-добре светлината. По дълбочина на проникването бива: повърхностен, средно дълбок и дълбок.

  При повъхностния излющването засяга епидермиса и най-горния слой на папиларната дерма. Страничен ефект е леко зачервяване и лющене на кожата през следващите няколко дни. Може да се прави по - често - през 8-10 дни. Използва се при акне - почиства, стяга порите, предпазва от образуване на комедони (черни точки), за избелване и уеднаквяване на тена, при пигментации след възпалителни заболявания, при първата поява на признаци на стареене - суха и девитализирана кожа с бръчки.

  Средно дълбокият пилинг достига до долната част на папиларната дерма. При него се постига по-дълбоко излющване на пигментните петна, използва се при белези, възрастово вроговяване на кожата, акне. Зачервяването и раздразването на кожата са по-силно изразени. Прави се по-рядко, веднъж на 30 дни.

  При дълбокия химичен пилинг излющването стига до ниво средна ретикуларна дерма, възстановяването е по-бавно, зачервяването трае по-дълго. Прави се на 3-6 месеца.

  С по-голям брой процедури на повърхностен пилинг може да се доближи ефекта на средно дълбок пилинг без страничните му действия.

  Противопоказания:
  • Бременност и кърмене
  • Инфектиране на кожата от вируси /херпес/, бактерии и гъбички
  • Състояния, свързани с повишена склонност към кървене
  • Състояния, свързани с образуване на келоиди
  • Предшестваща употреба на ретинолови препарати – трябва да се спре приложението им поне 14 дни преди процедурата.

  След процедурата:
  • Да се използват меки почистващи препарати като мицеларни разтвори и тоалетно мляко, които не съдържат груби почистващи частички, алкохол и излющващи средства.
  • Да се използват само хидратиращи и епителизиращи продукти 7-10 дни след процедурата, до приключване на лющенето.
  • Да се избягват парни бани, почистване, четкови пилинги и други излющващи процедури 10-14 дни, силен студ и силно слънце, солариум, IPL и лазер.
  • Да се използват фотопротектори върху зоната на пилинга през целия ден.